Wednesday, October 21, 2009

Kelas Pertanian...

haha ni aku nak perkenalkan atuk aku yg aku panggil aki...dekat kampung orang panggil aki aku ni pakngoh Ise...otai die nih jgn memain...tapi bukan otai bab2 bertumbuk ni,apejadahnye...die bukan abang kawasan mahupun ayahanda 3 line... xmencerminkan seorang atuk yg berwawasan langsung...

aki aku ni mmg terer bab2 pertanian nih...mase cuti aritu aku sempat menuntut ilmu alam dgn die...die ajar aku camne nak kawenkan pokok durian kampung sama itu D24...teknik ni FAMA pun xtau lagi,aku ingat aki aku ni ade amik degree pertanian dan perladangan laa dekat University of Californication...lain mcm ilmu die... disebabkan teknik ni rahsie,xdpt laa aku nk tunjuk kt korang...kang langgar pantang kang, bentan pulak...kehkehkeh pejadahnye... tapi teknik penanaman die boleh dikongsi bersame...


mula2 aku kena korek dulu tanah tmpt port nak tanam durian tu...kene cari tmpt yg lapang, jauh dr pokok2 lain supaya xberebut sumber mineral dan cahaye matehari...baru laa membesar dgn cemerlang pokok durian tu... naik belendir jugak laa ketiak aku duk mengorek tanah nih


pastu aku pass plak kat aki aku,die ejast sket mane yg patut...tabur2 baje sket


mase proses nk tanam anak pokok tu haaa... die suruh aku bace fatihah sama itu selawat 3 kali... naseb baik, kalo die suruh aku bace doa selamat kat situ... gerenti raye tahun depan laa baru siap tanamnye... nak tanam anak pokok ni kena beralus, xbleh nak kasar2... kang sok ko tanam pokok durian die tumbuh pokok laici... memang xngam laa dgn selera tempoyok aku nih...


siap je kambus anak pokok tu dlm tanah... area kawasan penanaman tu perlu di tanda dan di pagar supaya encik Barbiturat xdtg menyondol... natang ni satu hal,xnyempat nak tunggu pokok besar da nak makan... tunggu laa berbuah sok, aku bagi laa ko merase sepam durian kawen aku ni... cilakak betol...

haa pasni aku kena tunggu lagik dua kali Word Cup baru bleh merase durian yg aku dan aki aku tanam nih...sesape nak merase meh laa dtg kampung aku... ni baru sebatang, ade berbelas belas batang lagi pokok durian lain...tu blom kire pokok langsat, duku, dokong, mutan, nangke, manggis... perghh memang berbuih la mulut kalo kena time musim buah... bleh cike jadinye... lepas mkn buah tros mandi sungai.... mcm cilake best die....keh keh keh





5 comments:

cicikgurl... said...

Aok jgn lupe turun kan ilmu tu kat anok cucu aok nt...huhuhuhu.

fhhhh said...

haha
gud2
pasni tanam kt umah aku plak ye
:b

xluwiex said...

cicakgurl: hoh mane bleh,kalo diorg nok kene bayor laa dulu...keh keh keh


parah: ko nk suh aku tanam ape? xde hal punye...member2 punye pasal kannn...kalo nk suh tanam ko pun boley...huhu

madmal said...

huhu..
pandai ko bertani ea..
bule niaga lepas ni..

xluwiex said...

nk niage ape nye imam...durian tu lg lapan taun baru berbuah...hehe