Friday, October 30, 2009

Aku beliau dan mambang...epsiod 2

Tengah aku bawak motor nk pergi maybank semlm, ade brader tu tegur aku pasal tongkat motor aku xnaik... susah2 die nk tunjuk "gesture" kaki die kait tongkat motor tu kat aku... aku tersenyum sambil angkat tangan kt die tanda terima kasih. prihatin sungguh brader tu walaupun haram die xkenal aku. walaupun benda kecik je tapi bagi aku, sikap prihatin die tu buat aku terfikir. alangkah bagusnya kalo ramai lagi yg mcm brader ni kan? xsusah pun kita nk jadi prihatin dan ade sikap tolong-menolong tu. jgn segan2, siap dpt pahala lagi kalo bagi yg beragama Islam tu. xpayah pandang die melayu ke, cine ke, india ke...

pernah dulu satu mlm tu lepas aku balik dr main futsal dekat kawasan industri mentakab, ade laa dua tiga org yg bawak motor skali dgn aku, semua sigle rider. on the way nk balik ke bandar mentakab tu (tmpt maen futsal tu kat dlm area kilang) aku terserempak dgn sorang apek ni duk melambai-lambai tgn duk tahan kitorang sambil pegang helmet kt tepi jalan tu, da laa kt tempat gelap pulak tu. aku pun berhenti laa. yang lain blah dulu. aku pun tanye.

aku: "ape kes apek?"

apek: "wa mau tumpang pigi mintakap bole?"

aku: "haa naik2, lu apa bikin sini malam2"?

apek: "wa punya moto losak, mau balik lumah"

aku: "lu dari mana?"

apek: "wa kebun mali. moto sana losak, wa jalan kaki mau balik"

aku: "haiya lu malam2 mau jln kaki ka apek, manyak kesian woo"

apek: "abis apa mau bikin"

tu je laa yg sempat aku borak dgn apek tu. panjang jugak die cerite tapi aku xberape paham tambah pulak tgh bwk motor. kalo tgh mengeteh tu lain laa cite die kan. mule apek tu segan nk suruh aku hantar sampai kt umah die, die ckp nk turun kt bandar je. tapi aku kesian laa,die dari tadi jalan kaki, da tue pulak tu. aku tanye laa rumah die kt mane and drop die kt situ. lepas tu terus aku join balik budak2 ni ngeteh (kalo sape2 yg xpaham tu, ngeteh ni singkatan utk "pergi lepak2 minum teh"). ade laa sorang ni tanye aku. aku bagi laa name samaran die meon kay.

meon: "weh ngape aok benti tadi?"

aku: "ande apek nak numpang koi tadi, motor die rosok"

meon: "aok xpayoh layan sangat cine ni,bukan reti nk kenang budi"

aku: "biorlaa, koi kesian nengok die jalan kaki"

meon: "ahh bior kelantoknye. aok tengok cine2 kat mentakab ni. seme kuang hajor, macam tmpt die je".

aku diam je, malas nk berbeta panjang2. kang aku keluar falsafah punk kang die kate aku sesat, aku selit bab agame kang kate aku nk belagak alim. sudahnye aku diam. bak kate ustat aku, "kadang2 tu, diam adalah lebih baik drpd berkata-kata". entahlah, kenape ramai yg aku jumpe bile borak pasal bangsa lain, kebanyakannya menyuarakan perasaan benci dan menyampah. cakap xlayak duduk kt malaysia laa, menumpang laa dan mcm2 lagi kate2 cacian. bagi aku, aku pandang semua sama. diorang manusia aku pun manusia. aku teringin nak bergaul dgn kawan2 yg berbilang bangsa, seronok... tapi da masuk uitm ni tau2 je laa kan. tapi ada jugak laa yg dari sabah sarawak tu, hehe... kite kalo hormat orang lain, xde sebab org lain nk buat yg xelok kt kite.


notempoyok: kalo betul laa najib nk mempraktikkan 1malaysia, die kena ubah mentaliti rakyat dulu. mula dari yg kecik sampai laa tue. kalo xjgn harap laa,memang ke laut laa 1malaysia die tu.


5 comments:

aeighwoupe said...

pergh,respek2.bagus sgt la.setuju sgt la dgn post ni.kalau pjgkan lagi ayat2 falsafah tu,lg seronok membacanya.bagus2

xluwiex said...

err koi xpandai sgt nk berfalsafah ni rip,btw koi cube gak laa...hehe

aeighwoupe said...

Falsafah kedai kopi pun xpa.janji pelaris blog je

Dude said...

baler.. aok merempit ngan apek! hahaha.
cool!

Bee Bee World said...

coollll....ahaks..