Monday, October 4, 2010

Anak Anak Zaman Sekarang

Kadang-kadang bermain teka teki dengan budak-budak boleh jadi mengharukan.

Petang tadi aku pusing2 area taman perumahan aku sambil ambil angin dan cuci mata sikit2, tapi tiade ape yang best pun. Name je Taman Bukit Bendera tapi tak macam Bukit Bendera pun, berat ke taman pusat asuhan kanak2 aku tengok. Dah puas pusing2 tu aku lepak kejap dekat tepi taman permainan tengok kerenah kanak2 rebina bermain. Aku terpandang kepada  seorang budak yang tengah berborak dengan emak die, mak die pulak aku perhatikan tgh menolak kereta bayi pusing2 taman permainan, memang sofistikated laa ibu2 macam ni melayan anak2 di kala petang.

Tengah sedap2 berborak tu anak dia keluar satu soalan,

"mak... mak pandai main teka teki tak?" tanye si anak...
"aishh abang tanye je mak" jawab emaknye dgn penuh konfidential...

"kalau mak terer, kenape ubi jadi kayu, kenape perompak bank kena tangkap, kenape gigi terase sakit dan kenape saya dapat adik?" Tanye si anak dengan panjang lebar...

Terkebil kebil jugak si maknye nk menjawab...termenung seketika ibu muda tersebut...

"errr sebab ape ye, mak tak tau..abg jawab laa" Emaknye dah surrender setelah puas memerah otak dan neuron utk mendapatkan jawapan.

"sebab lambat cabut" Selambe je anaknye memberi jawapan...

Aku yang duk lepak dekat diorang ni dah tak berape nak tenang, rase macam nak gelak guling2 pun ada tapi aku buat2 steady. Tanpa berlengah aku terus balik rumah masuk bilik dan....kah kah kah kah kui kui kui keh keh keh... Gelak sepuas puas hati aku. Cilakak budak tadi tu belajar main teka teki dengan siape, sekolah darjah 3 dah pandai main teka teki level tinggi...

1 comment:

YaTie said...

kreatip n innovatip lu bro... hehehhe