Friday, April 2, 2010

Back Street Cat...

aku suke tgk kuceng, suke main dgn kuceng, dulu aku penah bela saekor anak kucing.. tp lepas die buat perangai tak nak pam tandas lepas guna terus makcik abu (mak aku) tak bagi aku bela kuceng da.. nanti kotor rumah kata die, aku terime je alasan tu dgn hati yg berat..

oleh sebab keengganan makcik abu membenarkan aku membela kucing, aku cuba mencari ikhtiar lain. semasa sedang rajin membasuh pinggan di dapur, aku terlihat di luar tingkap ade beberape ekor kuceng jalanan sedang buat2 muke kesian mintak ikan siakap 3 rase.. "owhh tinggi pulak selera kuceng jalanan ni" getus aku dalam hati. disebabkan aku ni memang bersifat mesra kebinatangan maka aku hulur laa leftover dan sedikit baki2 tulang ikan yang ade atas meja makan. bukan main happy lagi kuceng2 tu bila nampak aku nk bagi makanan, miaaww die lain mcm je bunyi nye, mcm nk kipas aku pun ade.. tapi bile tgk makanan yg aku bg tu cume leftover same tulang ikan je semua mcm tarik muke buat muncung panjang (ahh tipu je..yg ni aku tmbh sket)... jadi bermula dr situ, tiap2 hari aku akan jamu kuceng2 jalanan ni (etcheli kuceng ni duk kat lorong blakang rumah aku jer...so better aku panggil Back Street Cat laa eh)... yaa lebih fancy aku rase dgn nama Back Street Cat tu... pantang aku miaww sket je kat tepi tingkat dapur aku, laju je diorang datang bertandang tunggu makanan.

setelah lama menjadi caretaker kepade Back Street Cat ni, aku cuba laa utk menyiasat latar belakang mereka2 (kuceng ni laa)... aku duk perati je tiap2 hari, rupenye di antara kuceng2 ni die ade otai besor ataupun abang kawasan laa lebih kurang... berpangkat ayahanda mungkin kalau dikira mengikut status ke'genster'an nye.. semue kuceng2 lain takot dgn brader ni.. disebabkan die ni otai sket jadi aku gelar die sebagai farouk.. nk kenal farouk? ni haa die...

amacam, otai xjelingan farouk?


farouk biase berjalan dengan bini die, asal aku jumpe mmg berdue...da mcm belangkas (cehh kuceng pun bleh jd belangkas).. bini farouk sgt istimewa sbb kalo time aku bagi makanan, kuceng2 lain xbleh dekat.. semua pakat pandang dr jauh je bini farouk dgn farouk makan sambil meleleh air liur... disebabkan ke kerekan bini farouk, aku panggil die rosmah...haha tp rosmah ni xgemuk mcm badak air yg satu lagi tuu (korang buat2 xpaham sudahhh)... haa ni die rosmah:

pandang aku nk same kerek mcm laki die jer...


haa farouk dgn rosmah mmg suke menindas kuceng2 lain...mentang2 die otai. asyik diorg je nk makan... berbulu jugak kadang tu melihat perangai farouk dgn rosmah ni, tp kenangkan kuceng jd aku sabar je laa... kalau pegawai daerah atau wakil rakyat setempat yang buat perangai macam ni memang aku da lutut perut beliau laju2... berbalik pada kesah Back Street Cat tadi, yang biase menjadi mangsa penindasan farouk sekeluarga adalah budin dan katy... namun begitu budin tetap cekal menghadapi segala cabaran dari farouk setelah dibantu sekutu rapat, katy... 

ni budin, muke seposen je...selalu kena buli dgn farouk




                                       
ni budin dgn katy...mereka berkawan dr kecik lagi, pegi tadika same2



                                       
budin tgh melahap keropok ikan tamban.
tengok selera diorang...makan nk sedap je.


haha tercapai jugak hasrat aku nk bela kuceng walaupun xletak dalam rumah...senang jugak, bleh diorg merembes kat mane2 tanpa aku perlu risau nk cuci2.. yang penting aku suke bile tgk diorg makan2, bergurau sende, berkejaran, melompat-lompat, mengawan (errr yang ni bukan)... walaupun mereka2 ni byk perangai, banyak songeh tp aku layan same rate je, xde double standard... yang mane degil aku piat, biar reti bahse sket...hehe... jadi korang kalau ade kuceng jage laa baek2... kalau jumpe kuceng2 kurap mintak makanan tu, hulur2 laa sket... bukan die mintak harte pusake korang pun... okay laa, chaloo beti.. mere nam tom sey pyar katehoo....

8 comments:

deus X machina said...

bagero...asal nama rosmah gak yang ko pilih....
sungguh tak layak nama tu untuk kucing yang comel camtu
erk888

Annabelika said...

aku x tahan sgt aku share link entry ni kat fesbuk. best!

xluwiex said...

deus: dowl...koi rase die ngan rosmah ade persamaan...haha

nabil: hehe layan jeee

deus X machina said...

kasi je la link tu zul...dia dah lama x menyabun tu

LoStGuErReRos... said...

arghhh... fakkkk Kucing... baik bela mouse komputer... tak byk songeh... tak caye tye suherman... die penah bela... :)

LoStGuErReRos... said...

Arghhhh... Fakkkkk kucing... lebih baik bela mouse komputer... tak byk songeh... suherman penah bela... tye die... :)

xluwiex said...

codi yg man bele tu ko xtau sbnranye, high mentenance natang tu aok tau din...die xnok mkn mende2 leceh ni, takat aok bg krispies die sepok ke tepi je... kurang2 die ndok dvd windows 7 ultimate original copy...mane nk cekau dwet beli bai...

madmal said...

haha. giler best enrty ko ni. huhu. i like this post. :)